5 nejlevnějších nových aut s automatem

Nákupní rádce
25. Aug 2024
253 zobrazení
5 nejlevnějších nových aut s automatem

Ještě před několika lety se Češi dívali na automatické převodovky s despektem. Někteří jim vyčítali jejich pomalé reakce (často oprávněně), vysokou spotřebu (ne vždycky) a nemožnost ovlivňovat „vůli“ samočinné skříně. Mnozí se majitelům automatů také vysmívali kvůli údajné lenosti. Klasická „šaltpáka“ je totiž to jediné správné řešení.

Doba ovšem pokročila a čím dál větší množství nových aut ani jinou možnost nenabízí. Například nové generace modelů Superb a Kodiaq od Škodovky jsou dostupné výhradně s dvouspojkovou samočinnou převodovkou DSG. Důvody jsou jasné: nižší emise a preference zákazníků, kteří v určitých segmentech už zkrátka spojkový pedál nechtějí. A není se co divit.

Kdo automat okusí, už nechce jinak. Moderní samočinné převodovky jsou mnohem spolehlivější, rychlejší a efektivnější. Provoz se navíc zahušťuje, což tomuhle řešení jenom nahrává. Kdo z nás by se chtěl den co den klidně 50krát rozjíždět a ještě řadit, když to elektronika může udělat za vás.

U vyloženě městských aut je automat téměř „povinností“. Relativně vysokou investici kompenzuje výrazně vyšší uživatelský komfort.

A jaká nové vozy se automatickou převodovkou jsou v Česku aktuálně nejlevnější?

5. Dacia Sandero (389 400 Kč)

Rumunský hatchback je v letošním roce nejprodávanějším novým autem Evropě, když přeběhl i loňského vítěze v podobě elektrického SUV Tesla Model Y. V našem výběru je sandero „až“ na pátém místě. Ve srovnání s ostatní modely je ovšem o třídu větší, tudíž i prostornější a v mnoha ohledem dospělejší.

Samočinná převodovka v podobě klasického variátoru (CVT) se pojí s přeplňovaným tříválcem 1.0 TCe o výkonu 67 kilowattů. Řešení s plynule měnitelným převodovým poměrem je ideální z hlediska konstantního zrychlování bez prodlev při řazení. Nevýhodou je občas hlasitější projev vytočeného motoru.

V nabízené vyšší linii Expression už v základu dostanete například manuální klimatizaci, elektricky ovládaná okna vpředu a vzadu, 16“ kola, osmipalcový středový displej, podélně nastavitelný volant potažený kůží či elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka.

4. Kia Picanto (379 980 Kč)

Loňská novinka z Jižní Koreje teprve nedávno dostala český ceník, který začíná na 319 980 Kč. Automat je ovšem dostupný až od druhé výbavy Comfort, cenový rozdíl proti srovnatelně vybavenému modelu s pětistupňovým manuálem je pouze 25 tisíc. V tomhle případě dává samočinná převodovka vyloženě smysl.

Na rozdíl od Dacie Sandero máte k dispozici automatizovaná manuální skříň s pěti stupni. V jejím případě se musíte smířit s horší dynamikou atmosférického tříválce 1.0 DPI se 46 kilowatty. Na 100 km/h je verze s dvěma pedály pomalejší než provedení s manuálem (18,2 vs. 15,6 sekundy), spotřeba 5,2-5,5 l/100 km je ovšem prakticky totožná.

Linie Comfort v základu disponuje třeba manuální klimatizací, dvojitou podlahou v zavazadlovém prostoru, výškově nastavitelným sedadlem řidiče, elektrickým ovládáním všech oken, integrovanou navigací s 8palcovým displejem a rozhraním Apple CarPlay a Android Auto, zadními parkovacími senzory, tempomatem a dalšími prvky.

3. Toyota Aygo X

Malý japonský crossover nese českou stopu. Vzniká totiž v kolínské továrně (dřívější TPCA), kterou od značek Citroën a Peugeot Toyota před několika lety převzala (Francouzi totiž projekt malých aut odpískali).

Místo klasického hatchbacku v Toyotě vsadili na atraktivnější kabát kombinující klasický střih se zvýšenou karoserií. K dispozici je pouze jeden motor v podobě atmosférického tříválce 1.0 VVT-i s 53 kilowatty, který spolupracuje s převodovkou S-CVT, což je klasický variátor jako v případě Dacie Sandero.

V rámci akční nabídky je Toyota Aygo X s automatem aktuálně dostupná o 20 tisíc korun levněji (dalších 20 tisíc můžete ušetřit v rámci protiúčtu).

Stupeň Comfort bez příplatku nabízí například 17“ ocelová kola s celoplošnými kryty, manuální, klimatizaci, multifunkční volant, multimediální systém Toyota Touch 3 s devítipalcovým displejem, zadní parkovací senzory nebo multifunkční volant.

Hyundai i10 (359 990 Kč)

Souboj o nejlevnější klasické auto se samočinnou převodovkou na českém trhu je velmi těsný. Hyundai i10 je totiž jen o dvě stovky dražší než Mitsubishi Space Star na prvním místě.

Korejské miniauto potěší svěžím designem a slušnou základní výbavou linie Comfort. Ta disponuje mimo jiné čelními, bočními a okenními airbagy, manuální klimatizací, zadní parkovací senzory s kamerou, dálkové centrální zamykání s alarmem či vestavěnou navigaci s osmipalcovým středovým displejem.

Technika je prakticky totožná s tou v sesterské Kie Picanto. Atmosférický tříválec o objemu 1,0 litru s 46 kW je tudíž spojen s automatizovaným pětirychlostním manuálem, který nepotřebuje spojkový pedál.

1. Mitsubishi Space Star

Jedno z nejlevnějších aut na českém trhu je nejdostupnějším novým automobilem se samočinnou převodovkou. Díky 15tisícové slevě vyjde space star o 230 korun levněji než hyundai. Ten ovšem nabízí 20tisícový bonus za výkup vašeho starého vozu a zvýhodnění v totožné výši při využití značkového financování.

Mitsubushi Space Star netrhá partu a je také dostupné s atmosférickým tříválcem, tentokrát ovšem o objemu 1,2 litru. Motor má výkon 52 kilowattů a z 0 na 100 km/h se dostane za 15,8 sekundy. Automat je opět variátor, který je pro městské využití ideální.

V případě nabízené verze Invite se můžete těšit na základní výbavu v podobě zadní parkovací kamery, koženého multifunkčního volantu, audiosystému se sedmipalcovým displejem, elektrického ovládání oken vpředu i vzadu a 15palcových litých kol.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz