Jak připravit svůj vůz k prodeji: Poctivost a důraz na detail

Nákupní rádce
16. Jul 2024
497 zobrazení
Jak připravit svůj vůz k prodeji: Poctivost a důraz na detail

V minulém článku jsme si přiblížili nejčastější triky některých prodejců ojetin. V následujícím článku si představíme základní a nejjednodušší kroky a postupy, jak prodat vlastní vůz, pokud jej tedy nebudete nechávat na protiúčet při koupi nového automobilu, případně si nechcete ušetřit práci a prodej svěříte prověřenému prodejci.

Poctivost a upřímnost

Říká se, že s pocitovostí nejdál dojdeš. U prodeje ojetiny to na rozdíl od jiných situací platí určitě. Před kupujícím nemá cenu skrývat žádné závady ani stopy po předchozích nehodách. Jednak to může být právně napadnutelné, jednak se určitě můžete vcítit do kůže člověka, kterého při koupi ojetého auta někoho napálí. Příjemné to zkrátka není.

Pokud máte k autu faktury ohledně servisních prohlídek, nákupu příslušenství a dalších prvků, kupujícímu je klidně předejte, budete působit důvěryhodněji a transparentněji.

Drobnosti opravte

Menší nedokonalosti, jejichž oprava nebude příliš drahá, před prodejem nechte opravit. I relativně drobný škrábanec na karoserii totiž může některé zájemce odradit. Často přitom jenom stačí lak pořádně rozleštit, o čemž se konkrétněji zmiňuji o několik odstavců níže.

To platí také pro technické nedostatky. Pískající brzdy, bouchající tlumič pérování, sjeté pneumatiky, prasklá žárovka, nefunkční displej a další nedokonalosti naivo nepůsobí přitažlivě ani důveryhodně.

Investice v řádu tisícovek se vám při prodeji mohou několikanásobně vrátit.

Kvalitní fotky

Když chcete něco prodat, musí to hezky vypadat už na první pohled. U inzerátů na internetu jsou fotky jedním z hlavních a prvních taháků. Abyste kvalitní snímky pořídili, nepotřebujete profesionálního fotografa ani drahou techniku, stačí mobilní telefon se slušnou výbavou a alespoň základní ponětí o kompozici a alespoň trochu uměleckého citu. Hlavně nefoťte za tmy, špatného počasí a proti slunci. Výsledek nebude stát za to.

Vyhlédněte si klidné místo, kde okolo auta budete mít dostatek prostoru. Auto před focením pořádně umyjte a ukliďte.

Focení exteriéru by měli zabrat všechny vnější proporce. Jako základní pomůcku můžete použít například galerie u testů na Auto.cz. Jestliže jsou na karoserii nebo na discích nějaká poškození, detailně je nafoťte.

Interiér je obvykle náročnější. Většinou je totiž pokryt tmavými plasty a tmavým čalouněním, s čímž mohou mít levnější telefony problém. Při pořizování snímku si proto dejte na čas, aby si objektiv přivykl na aktuální světelné podmínky. Část nedokonalostí sice spraví programy na úpravy fotek, ani ty ovšem neumějí zázraky. U dotykového displeje nezapomeňte obrazovku otřít od otisků prstů.

Jasně a stručně

Samotný inzerát by neměl svou délkou připomínat slavný román Vojna a mír, ale měl by být stručný. Přesto by měl obsahovat všechny důležité informace: typ auta, motor a převodovka, výkon, stáří, kilometrový nájezd, aktuální stav, výpis komfortní a bezpečnostní výbavy a přehled nedávno provedených investic (servis, výměna některých komponentů atd.) a případný přehled nedostatků (snad žádné starší auto totiž není bez chyb).

Zároveň se v textu vyvarujte gramatických chyb, kterým předejdete jednak kontrolou pravopisu třeba ve Wordu, jednak kontrolou přes některý z programů umělé inteligence (té se nebojte, jako podpora často funguje výborně).

Správná cenotvorba

Můžete mít nejhezčí fotky na internetu a příkladný popis auta, pokud ovšem prodejní cenu nastavíte příliš vysoko, o auto nebude mít nikdo zájem. Před prodejem si proto udělejte průzkum a porovnejte si ceny podobných ojetin na trhu. Server UlovAuto.cz už obsahuje více než 18 tisíc inzerátů, což je zejména v případě těch nejpopulárnějších modelů dostatečně reprezentativní číslo.

Objektivně zhodnoťte stav vlastního auta a podle toho nastavte cenu. Kolikrát se vyplatí rozumná částka, díky které vůz prodáte klidně i o několik týdnu či měsíců dříve, než kdybyste na začátku zvolili zbytečně sebevědomou cenu a museli následně zlevňovat. U potenciálních zájemců to nemusí působit důvěryhodně.

Navíc čím dříve peníze dostanete, tím dříve s nimi můžete nakládat. A to je občas důležitější než několik tisícovek navíc.

Osobní dojmy rozhodují

Jestliže nabízíte starší vůz v ceně několika desítek tisíc korun, asi nemá smysl dávat ho do rukou odborníků na očistu vozu. U dražších aut se ovšem profesionální péče o lak a interiér vyplatí, a to bez ohledu na to, jestli si chcete pořídit něco nového.

Rozleštění laku, jeho konzervace odolávající rozmarům počasí i dalším nástrahám, hloubkové vyčistění čalounění, impregnace plastů a ošetření kožených částí udělá „mladici“ i z desetileté ojetiny a může vám ve výsledku přinést i vyšší prodejní cenu.

Kriticky důležitá je také zkušební jízda. I když auto vypadá „vyvoněně“, pokud při jízdě škube automatická převodovka, motor občas ztrácí výkon a zpod kapoty a od podvozku se ozývají divné zvuky, ani naleštěná karoserie vás nezachrání.

Načasování

I trh s ojetinami je sezonní. Na podzim a v zimě se starší auta prodávají méně než na jaře a v létě, kdy je o starší auta největší zájem. Nejrušnějšími měsíci jsou podle statistik březen a září. Před létem se vyplatí nabídnout větší a prostornější modely, po kterých pokukují zájemci, kteří chtějí o letních prázdninách vyrazit na dovolenou k moři. Po vozech s pohonem všech kol je zase větší sháňka za horšího počasí a s blížící se zimou.

Při prodeji i koupi staršího auta můžete použít vzor naší kupní smlouvy, který najdete zde.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz