Jak připravit automobil na letní dovolenou. A sebe také

Cestování po Evropě
26. Jun 2024
373 zobrazení
Jak připravit automobil na letní dovolenou. A sebe také

Prázdninová dovolená je časem odpočinku a dobrodružství. Aby ale cesta proběhla hladce a bezpečně, je důležité věnovat pozornost přípravě vašeho automobilu. Správně připravený vůz vám ušetří starosti a umožní si dovolenou skutečně užít. Pojďme se podívat na klíčové kroky, které byste měli podniknout před odjezdem na letní dovolenou.

Kontrola technického stavu

Začněte důkladnou kontrolou technického stavu vašeho vozidla. Pokud se blíží termín pravidelné servisní prohlídky, je rozumné ji absolvovat před odjezdem na dovolenou. Zaměřte se zejména na následující oblasti:

  • Motorový olej a filtry
    Zkontrolujte hladinu oleje a v případě potřeby jej doplňte. Pokud je to nutné, nechte olej a filtry vyměnit.
  • Brzdový systém
    Ověřte stav brzdových destiček a kotoučů. Zkontrolujte hladinu brzdové kapaliny.
  • Pneumatiky
    Zkontrolujte tlak v pneumatikách včetně rezervy. Prohlédněte vzorek pneumatik a ujistěte se, že hloubka dezénu je dostatečná (minimálně 1,6 mm, kvůli přilnavosti ideálně ovšem alespoň 4 milimetry).
  • Světla a stěrače
    Ověřte funkčnost všech světel a v případě potřeby vyměňte žárovky. Zkontrolujte stav stěračů a doplňte kapalinu do ostřikovačů. Ta je potřeba nejen v chladnějších měsících, ale i v létě.
  • Akumulátor
    Nechte zkontrolovat stav akumulátoru, zejména pokud je starší než tři roky.
  • Klimatizace
    Ověřte funkčnost klimatizace a v případě potřeby ji nechte doplnit chladivem. Ventilační okruh byste měli také minimálně jednou (ideálně spíše dvakrát) ročně nechat také dezinfikovat. O správném používání klimatizace a její údržbě jsme již psali.


Příprava na cestu

  • Naplánujte trasu
    Využijte integrovanou navigaci nebo klasické mapy a naplánujte si trasu včetně zastávek na odpočinek a tankování. Velmi užitečné jsou také aplikace v mobilních telefonech (třeba Waze), které umějí ukazovat dopravní data v aktuálním čase a zvládnou naplánovat i objížďku. V případě elektromobilů můžete použít například plánovač ABRP.
  • Dokumenty
    Zkontrolujte platnost vašeho řidičského průkazu, technického průkazu a zelené karty. Pokud cestujete do zahraničí, ověřte, zda nepotřebujete další dokumenty.
  • Lékárnička a povinná výbava
    Zkontrolujte obsah a datum spotřeby lékárničky. Ujistěte se, že máte funkční výstražný trojúhelník. V některých zemích jsou povinné reflexní vesty pro všechny cestující v autě (třeba ve Francii). Někde je nutné s sebou vozit i hasicí přístroj či alkohol tester (taktéž Francie).
    Vedle samotné lékárničky myslete i na klasické léky na bolest, zvýšenou teplotu, zdravotní obtíže z přehřátí ze sluníčka a další problémy.
  • Náhradní díly a nářadí
    Připravte si základní sadu nářadí, rezervní žárovky, pojistky a případně další náhradní díly specifické pro váš vůz. Na druhou stranu moderní automobily nejsou úplně stavěné na to, abyste si u nich zvládli vyměnit zmíněnou žárovku či pojistky.
  • Poplatky za dálnice
    Rakouskou dálniční známku lze koupit přes internet. U některých typů ovšem vstoupí v platnost až 18 dní od koupě. Pokud se ovšem vzdáte práva na ochranu spotřebitele, platí okamžitě. Jestliže to bude možné, pořiďte si viněty předem a po internetu. Ušetříte si spoustu starostí a času. U zemí s průjezdnými mýtnými branami (třeba Francie, Itálie či Španělsko) si raději připravte drobná eura, byť často lze již zaplatit i kartou.


Nakládání a rozložení nákladu

Správné naložení vozidla je klíčové pro bezpečnou a pohodlnou jízdu.

  • Nepřetěžujte vůz
    Dodržujte maximální povolenou hmotnost vozidla uvedenou v technickém průkazu. Kritické je to zejména u obytných aut, která v případě řidičského oprávnění skupiny B nesmějí přesáhnout hmotnost 3,5 tuny. V zahraničí je obvyklé, že se taková auta váží přímo v provozu, přičemž pokuty za překročení váhového limitu mohou být dost vysoké.
  • Rozložte náklad rovnoměrně
    Tohle platí především pro ty, kteří na dovolenou vyrážejí se střešním boxem. Těžší předměty umístěte dolů a dopředu, lehčí nahoru a dozadu a nepřekračujte jeho váhový limit ani maximální zatížení střechy.
  • Zajistěte náklad
    Používejte síťky, popruhy nebo přepážky, aby se náklad během jízdy nepohyboval. V případě nehody se volně pohozené předměty promění v projektil, který dokáže napáchat více škody než samotná srážka. U menších dětí jsou samozřejmostí dětské autosedačky či podsedáky. Jestliže povezete i čtyřnohého miláčka, nezapomeňte použít bezpečnostní pás i v jeho případě (či přepravní box nebo další cestovní pomůcky).


Komfort a zábava na cestě

Dlouhá cesta může být únavná, proto myslete i na pohodlí a zábavu.

  • Odpočinek
    Před cestou se pořádně vyspěte a klidně se těsně před jízdou protáhněte a na pár minut si zacvičte. Cestování s malými dětmi je obvykle namáhavé, proto své potomky na výlet připravujte předem.
  • Občerstvení
    Připravte si dostatek vody a lehkých svačin. Vítané jsou také sladkosti, které jsou rychlým a bohatým zdrojem cukru, který vám dodá energii. Energetické drinky jsou trochu kontroverzní. Na dobu několika desítek minut vás sice „nabijí“, o to více unavení se ovšem po vyprchání účinků cítíte. Přesto jako poslední záchranu je určitě využít můžete. Mnohem lepší je ovšem zastavit, protáhnout se na čerstvém vzduchu a klidně si na několik desítek minut zdřímnout. I krátký spánek dokáže divy. Úplně nejlepší řešení je ovšem větší počet řidičů, kteří se během cesty střídají za volantem (ideálně každé 2 až 3 hodiny, v noci klidně i častěji).
  • Zábava
    Nachystejte hudbu, audioknihy nebo hry pro děti. Vhodné jsou také mobilní telefony či tablety, na kterých mohou vaše ratolesti hrát hry, sledovat filmy a seriály a zabavit se na dlouhé hodiny. Při cestě k moři není dobré si hrát na hrdiny a v rámci klidu a bezpečné jízdy je lepší popustit uzdu a dětem nějaké to chytré zařízení povolit i na delší dobu.
  • Nabíječky a externí baterie
    Nezapomeňte na nabíječky a externí baterie pro mobilní telefony a další elektronická zařízení. Pokud budete k navigování používat mobilní telefon, připojte ho rovnou do portu USB. Navigování je totiž náročné nejen na data, ale i baterii mobilu, který se při tom zároveň zahřívá, což může vést až k jeho vypnutí či zamrznutí. U kamer do auta si dejte pozor. V Portugalsku, ve Švýcarsku či v Lucembursku jsou zcela zakázané. Za jejichž použití hrozí pokuta.
  • Sluneční ochrana
    Vezměte sluneční brýle a zvažte instalaci slunečních clon na okna, zejména pokud cestujete s dětmi. I částečné zastínění dokáže snížit teplotu v interiéru, což vám zpříjemní cestu a ušetří palivo, které by jinak „spálila“ klimatizace.


Efektivita jízdy

Na cestě dlouhé vyšší stovky, či dokonce jednotky tisíc kilometrů už ušetřených několik deci každých sto kilometrů pocítíte, byť drobně. Vyplatí se proto myslet na plynulost jízdy, která vedle efektivity přispívá i cestovnímu komfortu a bezpečnosti silničního provozu.

  • Spotřeba paliva
    Jezděte plynule a ekonomicky. Vysoká rychlost výrazně zvyšuje spotřebu paliva. Místo používání raději podřaďte. To platí zejména při sjíždění z vrcholů Alp či Dolomit, které bývá pro brzdovou soustavu kritické. Abyste kotouče nepřehřály a nesnížily jejich účinnost, zkuste co nejvíce brzdit motorem (podřadit na nižší rychlostní stupeň a vyhnat agregát do vyšších otáček, v nichž má celkově vyšší odpor).


Bezpečnost a pojištění

Před odjezdem nezapomeňte na důležité bezpečnostní aspekty.

  • Pojištění
    Zkontrolujte rozsah vašeho pojištění a zvažte dodatečné cestovní pojištění, zejména při cestě do zahraničí.
  • Asistenční služby
    Ověřte, zda máte k dispozici asistenční služby a uložte si jejich kontaktní údaje. Pokud takovou službou nedisponujete, vyplatí se si ji zaplatit alespoň na kratší dobu. Asistenční služba vám v případě nehody či jiného problému dokáže poradit po telefonu, případně vám zavolat pomoc, domluvit návštěvu v servisu či rezervovat náhradní ubytování.


Poslední kontrola před odjezdem

Den před odjezdem proveďte poslední kontrolu.

  • Pneumatiky
    Ještě jednou zkontrolujte tlak v pneumatikách.
  • Kapaliny
    Ověřte hladiny všech kapalin (olej, chladicí kapalina, brzdová kapalina, ostřikovače).
  • Světla
    Naposledy zkontrolujte funkčnost všech světel.
  • Dokumenty
    Ujistěte se, že máte všechny potřebné dokumenty.
  • Zavazadla
    Překontrolujte, zda jste nezapomněli na nic důležitého.

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz