Jak se vyslovují jména automobilek aneb Hjondé, Pežó a další

Novinky
27. Jun 2024
399 zobrazení
Jak se vyslovují jména automobilek aneb Hjondé, Pežó a další

Tenhle článek bude lehčího ražení, přesto doufám, že vás alespoň trošku obohatí. Jména mezinárodních firem se totiž v každém koutu světa vyslovují trochu jinak, automobilky nevyjímaje. V minulé dekádě se o vysvětlení správné výslovnosti nejen na českém trhu snažil korejský Hyundai, minimálně v našich končinách nešlo o příliš povedenou kampaň, která měla spíše negativní přínos. Ovšem jak se říká, i negativní reklama je reklama.

V tomhle případě ovšem tuzemské zastoupení po nějaké době uznalo, že výslovnost „Hjundaj“ je v Česku tak zažitá, že tuzemské zákazníky a novináře nemá cenu přeučovat na „Hjondé“, které odpovídá korejskému originálu.

Pojďme se podívat na nejznámější značky a jejich správnou výslovnost. Představíme si pouze ty, u kterých může hrozit nějaký zádrhel.

Bentley – Jeden z nejluxusnějších automobilových brandů pochází z Velké Británie. Bentley tedy vyslovujeme jako „Bently“. Žádná velká věda v tom není.

BMW – Zatímco anglicky mluvící lidé tuhle zkratku označující Bayerische Motoren Werke čte jako „Bí-eM-Dabljů“, Češi spolu s Němci a dalšími národy se drží klasické výslovnosti „Bé-eM-Vé“.

BYD – Čínský kolos se s Teslou přetahuje o titul největšího výrobce elektromobilů světa, zatím ovšem zůstává na druhém místě. Název je zkratkou anglického sloganu Build Your Dreams (Vybudujte si své sny). Ve většině světa se BYD vyslovuje jako „Bí-Vaj-Dý“, pokud však budete používat slovo „Byd“, nic se nestane.

Citroën – Zakladatel značky André Citroën měl holandské předky. Jeho dědeček prodával tropické ovoce, proto přijal příjmení Limoenman, což můžeme trochu kostrbatě přeložit jako Citrónový muž. Po odchodu do Francie si rodina jméno změnila na Citroen (holandsky citrón), přičemž po přestěhování do Paříže v roce 1873 se do nového příjmení přidala přehláska nad písmenem e.
Francouzi slovo Citroën vyslovují jako „Sitroen“, v Česku si vystačíme s přesnou výslovností s písmenem C na začátku.

Cupra – Jedna z nejmladších tváří na trhu patří pod Seat, potažmo do koncernu Volkswagen. Název původně představoval zkratku Cup Racing. Jednou z hlavních barev značky je navíc měděný odstín, přičemž měď se v latině označuje jako cuprum. Správně vyslovujeme jako „Kupra“.

Dacia – V zahraničí se můžeme setkat s různou výslovností (Datsia, Dasia), i v Česku jsme ovšem již z dob socialismu zvyklí na „Dáčii“, což není vůbec špatné označení.

Dodge – Americká značka, kterou si spojujeme s pick-upy Dodge Ram (dnes je RAM samostatná značka) a úchvatným Dodgem Viper s desetiválcem, se vyslovuje jako „Doč“.

DS – Subbrand Citroënu, který také patří do nadnárodního koncernu Stellantis, nepředstavuje žádnou záhadu. Vyslovuje se totiž jako „Dé-eS“.

GMC – Jedná se o divizi koncernu General Motors (GM), jednoho z největších automobilových výrobců světa. Vzhledem k americkému původu se vyslovuje „Dží-eM-Sí“.

Hummer – Značka ze Spojených států se proslavila civilní verzí armádního speciálu Humvee, který přejmenoval na Hummer (Hamr) H1.

Hyundai – V originále se vyslovuje jako Hjondé, v Česku jsme si ovšem zvykli na Hjundaj a nic špatného na tom není.

Chevrolet – Automobilku založil americký závodník Louis Chevrolet, který pocházel z frankofonní části Švýcarska. Jméno značky proto můžeme vyslovovat jako „Ševrolé“, ale i Chevrolet je správně.

Chrysler – Další zástupce amerického automobilového průmyslu. S jeho výslovností asi problémy nebudou, na „Chrajzler“ jsme si už dávno všichni zvykli.

Jaguar – Britská automobilka se v angličtině vyslovuje jako „Džegjr“, s Jaguarem ale nikomu pro smích nebudete.

Jeep – Americkou automobilku, která se specializuje na výrobu terénně zaměřených aut, potkal podobný osud jako společnost Xerox. I její název se stal univerzálním symbolem pro určitou kategorii výrobků či činnost (u Xeroxu mnozí používají termín „oxeroxovat“ neboli ofotit na kopírce). Minimálně v Česku proto jako „džíp“ označujeme také offroady jiných značek.

Lamborghini – Tradiční rival sídlí jen kousek od Maranella (hlavní sídlo Ferrari), oba výrobci supersportů jsou proto de facto sousedé. „Lambordžíny“ evokují spíše značku jeansů, správně je „Lamborgíny“.

Lancia – Kdysi jedna z nejvíce progresivních automobilek měla v posledních letech v nabídce pouze jediný model v podobě malého hatchbacku Ypsilon, který navíc prodávala pouze na domácím, italském trhu. Před několika měsíci se představil nástupce, který „Lančii“ snad postrčí k lepším zítřkům.

Land Rover/Range Rover – Slavný výrobce terénních aut se vzhledem k anglickému původu vyslovuje jako „Lend Rouvr“, jeho značka luxusních modelů zase jako „Renč Rouvr“.

McLaren – Tohle jméno máme spojené především s působením ve formuli 1. V posledních letech se ovšem „MekLeren“ věnuje i výrobě supersportovních aut, která konkurují Ferrari či Lamborghini.

MG – Čínská automobilka s britským původem se na český trh vrátila teprve v polovině roku 2022, přesto se stačila vyšvihnout do druhé desítky nejprodávanějších značek na českém trhu. MG vyslovujeme jako „eM-Dží“.

Mitsubishi – Japonci hlásí návrat, pomáhají si totiž francouzskými Renaulty Clio a Captur s vlastními emblémy, které přejmenovali na Mitsubishi (Micubiši) Colt a ASX.

Peugeot – Francouzský Peugeot drtivá většina Čechů zná jako „Pežot“, v originále bychom název mohli vyslovovat jako „Pežó“.

Porsche – Zakladatel značky Ferdinand Porsche se narodil ve Vratislavicích nad Nisou do německy mluvící rodiny. Zejména Američané Porsche vyslovují jako „Porš“, správně je ale „Porše“.

Renault – Podobně jako u Peugeotu i zde můžeme používat originální výslovnost „Renó“, v Česku jsme ale zvyklí na „Renolt“.

Rolls-Royce – Nejluxusnější automobilka na světě (nepočítáme-li Bugatti či Pagani) pod mateřským BMW jen kvete. Správná výslovnost je „Rolls-Rojs“.

SsangYong – Korejský výrobce nedávno změnil majitele, brzy se tudíž i na českém trhu velmi pravděpodobně přejmenuje na KGM (KG Mobility). „SangJong“ v korejštině znamená dva dravci.

 

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz