Jak vybrat obytný vůz: Na co se zaměřit a na co si dát pozor

Nákupní rádce
24. May 2024
363 zobrazení
Jak vybrat obytný vůz: Na co se zaměřit a na co si dát pozor

Někomu stačí si obytný vůz na dovolenou vypůjčit, někdo preferuje si ustlat ve vlastním. Pro takové nabízíme stručného průvodce. V prvním kroku byste si měli především ujasnit, jaký typ obytného auta vlastně chcete a potřebujete. To je naprostý základ.

Pokud budete auto používat téměř na denní bázi, hodí se klasická dodávka s obytnou vestavbou přímo z továrny či od specializovaného výrobce (třeba Volkswagen Multivan či California a další). Jestliže ale chcete plnohodnotný „obytňák“, doporučujeme se poohlížet po tradičním řešení. Základní inspiraci můžete načerpat v našem předchozím článku

Hmotnost

U obytných aut je důležité nepřekročit maximální hmotnost 3,5 tuny, pokud tedy disponujete řidičským průkazem skupiny B. Zejména v zahraničí totiž narazíte na policejní kontroly, které se zaměřují právě na vážení „bydlíků“.

Za překročení váhového limitu hrozí vysoké pokuty. Ideální je proto vybírat ten typ vozu, který se i s vybavením a provozními tekutinami vejde do 3,5 tun. Pro jistotu před každým výjezdem z kempu či parkovacího místa vyprázdněte nádrže na špinavou vodu a v těch na užitkovou a pitnou vodu nenechávejte příliš vysokou hladinu. Každý litr vás totiž „stojí“ jeden kilogram.

Dávejte si tedy pozor na tzv. doložnost, což je v podstatě užitečná hmotnost (tedy rozdíl mezi pohotovostní a celkovou hmotností). U vnitřního vybavení se dají uspořit desítky, i více než stovka kilogramů. Stačí klasické dřevo vyměnit za odlehčené materiály a dekorativní folie. Určitě ale nešetřete na korpusech nábytku, ten by měl být převážně z kvalitního dřeva.

Půdorys

Ačkoliv na malé ploše toho obvykle nejde moc vymyslet, přesto se jednotlivé vozy liší dispozicí obytného prostoru. Před výběrem si tedy ujasněte, jak velkou potřebujeme ložnici, jestli vyžadujete menší či větší kuchyni (za hezkého počasí se dá vařit i venku) a jak velkou preferujete koupelnu s toaletou.

Důležitá je také praktičnost. S rozkládacím lůžkem totiž budete pracovat každý večer, tak si vyzkoušejte, jak snadné je s ním manipulovat. A zaměřte se také na dostatek odkládacích prostor. Své věci totiž musíte mít při jízdě zabezpečené, nemohou se tudíž jen volně „válet“ v prostoru jako v bytě. Nemluvě o tom, že někam budete muset uskladnit také například jízdní kola a další větší předměty (pokud si je tedy budete brát s sebou).

U drtivé většiny standardních modelů se neobejdete bez kompromisů, proto si nelamte hlavu s tím, že něco není podle vašich představ. V potaz musíte vzít také počet lidí, kteří s vámi budou pravidelně cestovat.

V jakém období plánujete cestovat?

Za teplého počasí je možné trávit spoustu času venku, ať už na výletech či pod markýzou přímo u auta. Jestliže ale preferujete cestování do chladnějších oblastí, případně přes zimu navštěvujete lyžařská střediska, hodí se prostornější obytný vůz. V tomhle případě si také zjistěte, jak kvalitně je vůz izolován, aby vám zbytečně neutíkalo teplo.

Komfort a vybavení

Obytná auta mohou být velmi spartánská, ale také luxusní jako apartmán v pětihvězdičkovém hotelu. Záleží na penězích. Každý kousek elektroniky a dalšího komfortního vybavení ovšem omezuje prostor a zvyšuje hmotnost, odběr elektřiny i samotnou spotřebu vozu. Zkuste tedy přemýšlet, jestli na cestách využijete například televizi, případně jestli vám nebude stačit notebook.

Snažte se zaměřit především na vaše osobní pohodlí, třeba na komfortní postel. Dobrý spánek je základem hezké dovolené. Zvlášť když ji trávíte na tak malém prostoru.

Pokud se rozhodnete pro větší množství elektroniky na palubě, vyplatí se investovat do solárních panelů, které přes den živí baterii. Ovšem pozor, i několik panelů dokáže snížit celkovou užitečnou hmotnost. A důležitá je také baterie. Zatímco kapacitní olověný akumulátor váží klidně jako dospělý člověk, moderní alternativy s lithiem, například lithium-železo-fosfátové neboli LiFePO4, jsou o desítky kilogramů lehčí. Navíc se pyšní životností v řádu tisícovek cyklů (tedy fází vybití do nuly a nabití do 100 % dostupné kapacity).

Co všechno ve skutečnosti v obytném voze potřebujete, zjistíte až vlastní zkušeností. Takže nebuďte smutní, že se vám napoprvé nepodaří vše vychytat. S bydlením je to úplně to samé.

Technický stav

Alfa a omega každého (nejen) motorového vozidla. U „obytňáků“ dochází k značnému namáhání podvozku, proto si před koupí nechte zkontrolovat jeho stav v servisu. Důležité jsou také brzdy, řízení a další věci, kterých si všimnete u klasického auta. Orientovat se můžete třeba podle našich rad při výběru ojetiny (exteriér, interiér, motor a zkušební jízda).

Důležitý je také stav vnitřního vybavení, rozvodů elektřiny, vody a odpadů, kondice nádrží na čistou i použitou vodu a samotné obytné konstrukce, do které by určitě nemělo zatékat a která by neměla propouštět teplo zevnitř.

Zaměřte se proto na prověřené prodejce, u soukromníků si v případě nejistoty pozvěte s sebou někoho, kdo obytným autům alespoň trochu rozumí (stačí třeba zkušenější majitel některého z nich). A samozřejmě si nechte vůz prohlédnout v servisu. Investice do bytu na kolech je většinou vysoká, jakékoliv opravy vám proto provětrají peněženky a myšlenku na dovolenou otráví ještě před tím než na ni vyrazíte.

Finance

Pořízením „bydlíku“ investice nekončí. Čeká vás totiž preventivní první servis, případná náhrada unaveného vybavení, nahrazení některých spotřebních dílů, havarijní pojištění (to vřele doporučujeme) a parkování. To se může pohybovat v řádu nižších tisícovek měsíčně. Samozřejmostí je posezónní a předsezónní údržba. Kvůli zatížení počítejte s častější výměnou pneumatik.

Ve výsledku proto počítejte, že měsíční poplatky vás mohou vyjít na podobné částky jako u klasického bytu nebo chalupy.

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz