Levné a jednoduché tipy, jak udržet auto ve formě (2. díl)

Technika
31. Aug 2024
577 zobrazení
Levné a jednoduché tipy, jak udržet auto ve formě (2. díl)

prvním díle jsme si představili ty absolutně nejdůležitější kroky, které byste měli dělat u nového i starého auta. Trocha poctivé péče, pravidelná výměna oleje a tankování kvalitního paliva jsou rychlé, jednoduché a v rámci vlastnictví auta vlastně i docela levné postupy, kterými nic nezkazíte.

V záloze je ovšem ještě několik kroků, kterými svému vozu také rozhodně neublížíte. Pojďme si je představit.

Pravidelná údržba

Výměna oleje není jediná údržba, kterou byste autu měli poskytnout. Spokojené vlastnictví motorového vozidla je totiž založeno na pravidelnosti. Ačkoliv auta již dlouho nepotřebují údržbu po každé jízdě, několikrát do roka byste přesto měli zkontrolovat tlak v pneumatikách (i když to za vás obvykle dělá elektronika), nezapomeňte na doplňování vody v ostřikovačích, kontrolujte stav brzdové kapaliny a brzdové soustavy obecně a občas se mrkněte i na chladicí kapalinu.

O klimatizaci jsme již psali. Rozhodně nezanedbávejte její pravidelnou dezinfekci a minimálně jednou ročně vyměňte kabinový (pylový) filtr a pro jistotu se jednou za čas podívejte na vzorek pneumatik. V servisu by vás sice při každé výměně měli na blížící se konec současného obutí upozornit, za občasnou kontrolu ale nic nedáte.

Na kartáče zapomeňte

Lákadlo kartáčových myček je často silné. Střapce ovšem laku karoserie nedělají dobře, proto si ve svém okolí raději najděte bezkontaktní myčku, která myje tlakem vody. Pravda, výsledky jsou občas horší, na druhou stranu máte jistotu, že vám lak nedrásají roztočené kusy gumy či silikonu. V delším časovém horizontu navíc poznáte, že se vaše auto kartáčovým myčkám vyhýbalo.

Na prakticky totožném principu jako bezkontaktní myčky funguje i klasická wapka. Tenhle způsob není zrovna nejpohodlnější, nejrychlejší ani nejlevnější, dobrý pocit z vykonané práce je ovšem někdy k nezaplacení.

Výhodou wapky ovšem je, že se s ní dostanete i tam, kam klasická strojová myčka nedosáhne. Na mysli máme především podběhy, kola a celkově spodní část auta. Tu byste měli zanedbávat co nejméně, zejména v zimě.

V chladném počasí totiž často projíždíte prosolenou břečkou, která se dostane i do těch nejvíce skrytých záhybů. Některé bezkontaktní myčky (mnohdy průjezdné) ale nabízejí i opláchnutí podvozku. Ten byste od listopadu do konce března měli svému autu dopřávat pravidelně, minimálně když je na silnici sníh. Poctivé mytí je totiž jedním z preventivních kroků, jak se vyhnout korozi.

U dražšího auta se vyplatí investovat několik desítek tisíc do dekontaminace a keramické ochrany laku, která vydrží roky. Řešením je také ochranná folie (opět investice v řádu desítek tisíc korun), která chrání nejen před běžným opotřebením, ale též před UV zářením. Pomáhají ale také levnější přípravky, které na auto můžete nanášet vlastními silami. Prakticky vše, co lak izoluje od nepřízně vnějších vlivů, je v podstatě v pořádku. Stále ale platí, že je lepší pořídit kvalitní prostředky od renomovaných firem.

Interiér auta jako obývák

Uvnitř auta ročně strávíme stovky hodin, což se samozřejmě odráží na jeho stavu. Jestliže ovšem autu jednou ročně dopřejete hloubkové čistění sedadel, ochranu plastů a kožených částí, pomůžete autu i sobě.

Pravidelné vysávání a utírání prachu je samozřejmost, ostatně doma si také udržujeme čisté a zdravé prostředí. V zimě počítejte s tím, že si dovnitř nataháte spoustu vlhkosti, což se vedle možných plísní projevuje také častějším mlžením vnitřní strany oken. Klasické textilní koberečky proto alespoň na tuhle část roku vyměňte za gumové rohože. Investice v řádu nižších tisícovek u značkových produktů, univerzální budou o něco levnější.

Pokud budete mít možnost investovat do folií proti UV záření, vaše plastové a kožené části kabiny tím ochráníte před tím největším nepřítelem. A také parkujte ve stínu, jak jen to bude možné. Vedle vyhřáté kabiny se vyhnete také poškozování vnitřních částí, které teplo nesnášejí úplně dobře.

Buďte vnímaví

Někomu stačí pár tisíc kilometrů, někdo potřebuje násobně větší porci. Tak jako tak nakonec drtivá většina z nás pozná, jestli se autem náhodou neděje něco špatného. Prevence je důležitá u lidského zdraví, kritická je také u automobilů. Pokud nějaký problém začnete řešit zavčas, obvykle tím ušetříte spoustu času a peněz.

Jednou za čas se proto soustřeďte na své auto, na jízdu. Pokud si všimnete nějakých negativních změn, které se projevují delší dobu, raději navštivte servis. V tomhle případě se vyplatí být lehce paranoidní.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz