TOP nejlevnější auta na českém trhu

Novinky
30. May 2024
965 zobrazení
TOP nejlevnější auta na českém trhu

Doby, kdy jste nové auto v Česku koupili pod 200 tisíci, jsou už dávno pryč. Hladina se aktuálně pohybuje o polovinu výše. V potaz ovšem musíme vzít inflaci, která za posledních několik let v souhrnu dosáhla i více než 30 procent. A také fakt, že kvůli různým legislativním nařízením je bezpečnostní a komfortní výbava mnohem bohatší než třeba před šesti, sedmi lety.

Pokud hádáte, že nejdostupnějším autem na našem trhu je Dacia Sandero, tak se mýlíte. V polovině roku 2024 nejlépe vycházely úplně jiné, menší vozy, které ovšem svým charakterem dokážou nabídnout překvapivě vysokou míru užitné hodnoty.

5. Fiat Panda (329.900 Kč)

Nestárnoucí městský vůz z Apeninského poloostrova je ještě od 10 tisíc korun levnější než jeho stylový sourozenec v podobě Fiatu 500. Panda s atmosférickým zážehovým tříválcem o objemu 1,0 litru a výkonu 51 kW startuje na 329.900 Kč. Za tuto cenu přitom dostanete například manuální klimatizaci, dálkové centrální zamýkání a odemykání, elektricky ovládaná okna, šestistupňovou manuální převodovku, čelní a okenní airbagy či tónovaná skla.

4. Kia Picanto (319.980 Kč)

Malý vůz z Jižní Koreje loni prošel další modernizací, české ceny jsou ale známé teprve několik týdnů. Základní model s atmosférickým tříválcem 1.0 DPI se 46 kilowatty a pětistupňovou manuální převodovkou stojí 319.980 Kč.

Již ve standardu sice překvapivě dostanete integrovanou navigaci s osmipalcovým displejem a zadní parkovací kameru, což jsou prvky, za které si mnohdy musíte připlácet i u auta za více než milion, manuální klimatizaci ovšem bez příplatku dostanete až od vyššího stupně Comfort (od 354.980 Kč). Případně si můžete připlatit 40 tisíc korun, což ale nedává smysl.

3. Dacia Sandero (319.900 Kč)

Rumunská legenda, který pomohla paběrkující postkomunistickou značku vytáhnout mezi světové hvězdy,ve své třetí generaci rozhodně nepřipomíná zastaralé a spartánsky vybavené předchůdce (to platí hlavně pro první provedení). Pod plechy totiž můžeme najít to nejmodernější z mateřského Renaultu. Sandero tudíž část techniky sdílí například s Renaultem Clio.

Základní cena 319.900 korun nabídne přeplňovaný tříválec 1.0 TCe s 67 kilowatty (výše zmíněným konkurentům přitom turbodmychadlo chybí), o dynamiku se tudíž bát nemusíte. Vstupní linie Essential má ve standardu diodová přední světla, šestici airbagů, zadní parkovací senzory, tempomat, světelný a dešťový senzor, centrální odemykání s dálkovým ovládáním, automatické zamykání dveří po rozjezdu, spoustu bezpečnostních a jízdních asistentů a další prvky.

Manuální klimatizace je za příplatek 10.000 Kč, v základu ji má až vyšší stupeň Expression minimálně za 350.900 Kč.

2. Mitsubishi Space Star (296.760 Kč)

První japonské auto ve výběru a rovnou na druhém místě. Mitsubisho Space Star navazuje na předchůdce, kteří byli v 90. letech minulého století v Česku velmi populární. Základ za 296.760 korun disponuje atmosférickým tříválcovým motorem 1.2 MIVEC o výkonu 52 kilowatt, který je spojen s pětirychlostním manuálem.

V základní linii Inform můžete bez příplatku očekávat například šest airbagů, ABS, denní svícení, elektrické ovládání přední oken, dešťový a světlený senzor, zatmavená zadní okna či 14“ litá kola. Manuální klimatizace je k dispozici až u druhého stupně Inform+ za 313.760 korun.

1. Hyundai i10 (279.990 Kč)

Nejlevnějším novým automobilem v Česku je korejský Hyundai i10. Ale zřejmě jen dočasně. Cena 279.990 Kč totiž platí pouze pro skladové zásoby. Pokud navíc zaplatíte v hotovosti, můžete ušetřit dalších 20 tisíc. Aktuální modelový rok 2024 vyjde už na 309.990 korun (motor 1.0i se 46 kilowatty).

Základní varianta Start s benzinovým tříválcem 1.0/49 kW má pětistupňový manuál, klimatizace chybí. Její manuální verzi nabídne až vyšší stupeň Comfort za 299.990 korun. Pokud se ovšem bez chlazení obejdete, dostanete třeba elektronickou stabilizaci, autonomní nouzové brzdění s detekcí vozidel, chodců a cyklistů včetně varování před čelním nárazem, elektricky ovládaná přední okna, centrální zamykání či světelný senzor.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz