Triky prodejců ojetin: Na tohle si dejte pozor!

Nákupní rádce
14. Jul 2024
981 zobrazení
Triky prodejců ojetin: Na tohle si dejte pozor!

Byznys s ojetými auty vždycky lákal i nemalé procento podvodníků. V současné době je situace mnohem lepší než například v divokých 90. letech, kdy vám auto z ulice zmizelo tři týdny po koupi od pochybného bazaristy, který měl k dispozici vaši adresu a pravděpodobně i náhradní klíče k vozu.

Přesto se i dnes setkáte s mnoha triky a riziky, kterým můžete předejít vlastní obezřetností a tím, že si ojetinu pořídíte od prověřeného prodejce, případně si u soukromého prodejce před koupí prověříte, zda nabízený vůz nefiguruje v databázi odcizených aut či zda současný majitel není například v insolvenci.

Vábnička

Na tenhle trik narazíte především u větších bazarů. Při životě ho udržuje internet, díky kterému si z tepla vlastního domova můžete prohlížet desítky tisíc ojetin nejen z Česka, ale celého světa. Výsledky si navíc můžete filtrovat dle nepřeberného množství parametrů, přičemž jedním z nejdůležitějších je cena.

A pokud vám ve výběru vyskočí i podezřele výhodná koupě, je dobré mít se na pozoru. I když jde o prodejce se stovkami aut v nabídce. Vůz, který je ve srovnání s ostatními o několik desítek tisíc levnější, totiž často slouží jako vábnička. Fotky obvykle patří úplně jinému autu, než je to v popisu. Ve výsledku vlastně taková ojetina neexistuje. Jejím jediným smyslem je dostat vás na provozovnu, kde se vás zhostí trénovaný prodejce. V tu chvíli už má bazar napůl vyhráno.

Ten vám sice vyřídí, že vyhlédnutý kus je již pryč (i když jste si předem telefonicky či mailem ověřili, že je stále k dispozici), ale na „place“ mají podobná auta, která buď nejsou tak hezká či zachovalá, případně jsou o něco dražší. Mnoho z nás pak rychle podlehne a nakonec skončí u ojetiny, která není ničím výjimečná a na kterou bychom pravděpodobně narazili i jinde.

V takovém případě si proto v daném bazaru pro jistotu vyberte větší množství potenciálních favoritů, ať nevážíte cestu zbytečně.

Stočený tachometr a zfalšovaná servisní knížka

Trochu nepřesně popsaný termín (ujetou vzdálenost totiž zobrazuje odometr) představuje ovšem jeden z největších nešvarů starších aut. Uvádí se totiž, že zhruba třetina v Česku nabízených ojetin má upravený kilometrový nájezd. Obvykle se vůz „omladí“ o desítky tisíc kilometrů, v případě mladých ojetin, které třeba v Německu sloužily jako služební vůz nějakého oblastního manažera či obchoďáka, mohou ročně zvládnout i 60 tisíc kilometrů, aniž byste to na nich po třech letech poznaly.

U takhle mladého auta pak málokdo z nás očekává nájezd blížící se 200 000 kilometrům, podvodníci si proto mohou dovolit stáhnout číslo klidně na třetinu, přičemž ze stavu interiéru, exteriéru ani podvozku to díky kvalitním německým dálnicím nevyčtete.

Vůz si proto můžete nechat dopředu dle kódu VIN prověřit u některé ze zavedených společností, které se tímto segmentem zabývají. Na místě pak můžete provést vlastní kontrolu (exteriér, interiér, motor a zkušební jízda) přičemž vřele doporučujeme i předkupní návštěvu prověřeného servisu, kde vám auto napojí na diagnostiku, podívají se na servisní záznamy a posadí ho na zvedák.

Díky digitálním servisním knihám je falšování záznamů mnohem náročnější, ne-li nemožné, přesto i tak buďte obezřetní.

Zamlčená nehoda

Další evergreen, který kolikrát nemáte šanci odhalit. Pokud oprava proběhla u šikovného mechanika (a že jich v Česku, ale zejména v Polsku či Pobaltí je), zásahy poznají až zkušení servisáci. Poctivý prodejce, který auto vlastní od počátku, by vám neměl zatajit ani přelakovaný nárazník, který někdo odřel na parkovišti. Přesto pokud nevlastníte měřič tloušťky laku, u novějšího auta s kvalitním lakem nic nepoznáte.

Opět proto platí, že před koupí byste si měli nechat vůz prověřit v servisu, případně si s sebou vzít na prohlídku zkušeného mechanika. A ideálně si ojetinu před koupí nechat dle VINka u některé ze zmíněných specializovaných firem nechat historii auta (včetně toho, zda bylo účastníkem dopravní nehody) prověřit

Insolvence, exekuce a další

Auto na první i druhý pohled může být bezvadné. Problémem ovšem může být majitel, ať už se jedná o fyzickou, nebo právnickou osobu. V obou případech může být vůz předmětem exekuce. Aktuální informace si proto můžete nechat prověřit v registru exekucí. Ovšem za poplatek.

Naopak insolvenční rejstřík je přístupný bezplatně. Zda ojetina není zatížena zástavním právem, si můžete nechat ověřit v rejstříku zástav u notáře (také za poplatek). Na této stránce si pak podle registrační značky a čísla VIN můžete zkontrolovat, zda auto není v databázi Policie ČR vedené jako kradené.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz